Tuinieren op Mars

002Soms kom ik rare dingen tegen in de tuin, in dit geval een paddenstoel. Mijn moeder vertelde mij onlangs dit verhaal:

Een man vertelde op een feestje over reizen naar Mars. Hij geloofde dat wij onze aarde zo zouden uitputten dat we onze toevlucht zouden moeten zoeken op Mars. Hij had er duidelijk over nagedacht. Hij wist ook precies hoe dat zou gaan. De eerste Marsreizigers, de pioniers, zouden in een soort kassencomplex leven. Daarin zouden ze een aardse situatie nabootsen. Hij zei dat er op verschillende plaatsen op aarde al grote projecten op dit gebied waren geweest. Zelfs al in de jaren 90 van de vorige eeuw. Hij had het over “Biosfeer 2”, een kassencomplex in Arizona, in Amerika. Ik hing aan zijn lippen. Daar wilde ik meer van weten. Maar, zoals dat op een feestje soms gaat, kreeg de man teveel last van de aandacht en de drank en ging steeds vreemdere dingen beweren. Toen hij ging vertellen over ondergronds levende marsmannetjes met geweldige intelligentie, die als volwassenen geboren worden (arme marsvrouwtjes!) haakte ik af en ging een bitterballetje eten.

Ik ben gaan snuffelen op internet en er blijkt nog wat van waar te zijn ook: In 1991 is er een groot project geweest in Tucson in Arizona, Biosfeer 2 genoemd (Aarde was biosfeer 1). Men maakte een heel grote kas, ter grootte van drie voetbalvelden met een knap technisch systeem om de luchtkwaliteit goed te houden. Het project had een mini oerwoud, woestijn, oceaan, savanne en een minimoeras met zelfs een mangrove. Daarnaast bouwden ze twee afdelingen met 2000 m2 voor intensieve, biologische landbouw. Gedurende twee jaar hebben hier vier mannen en vrouwen gewoond maar meermaals moest er van buitenaf worden ingegrepen om problemen te voorkomen. Vooralsnog hebben we dus maar een aarde die goed werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.