Oogst aan allochtone en autochtone kruiden

DSC_1004[2]

Hoe Hollands zijn onze Hollandse groenten en kruiden eigenlijk? Bijvoorbeeld boerenkool? Dat is toch echt Hollands? En dampende hutspot komt toch niet uit Brazilië?

Ik heb het uitgezocht met een verrassend resultaat: er zijn maar heel weinig autochtone groenten en kruiden. Maar waar komen al die groenten en kruiden dan precies vandaan?

Deel 1 van 3: Voor de jaartelling aten de stammen die hier woonden maar een paar koolsoorten. Men at vlees, vis, granen en kool met plaatselijke kruiden, uit stoofpotten. De Romeinen brachten variatie door met hun legers groenten en kruiden naar onze streken te brengen. Zij kenden groenten uit landen als Iran, Irak, India, Marokko en allerlei verre oorden.

Knoflook komt uit Siberië en wordt in Azië al eeuwen gebruikt. Om te groeien heeft knoflook een koudeperiode nodig. Grieken en Romeinen waren ervan overtuigd dat knoflook extra kracht gaf en ze aten er flink van, voor ze ten strijde trokken. Hele legers vielen al om van hun adem. In de Koran, Bijbel en Talmoed wordt de knoflook geprezen: ‘Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten.’

Maar de pet moet af voor de ui. Uien dienen met groot respect behandeld te worden want het is een van de meest belangrijke voedingsproducten. Wat is het leven zonder de ui? Iedereen eet ze. Ze komen uit de streek van Iran tot West-Pakistan en het aangrenzende zuidelijk Rusland. Van daaruit is de uienteelt verspreid zijn in oostelijke en westelijke richting en nu over de hele aardbol. Rara, wat ik vanavond weer ga eten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.