Zie je dat gele plekje in het midden? De paardenbloem maakt het grasveld rommelig en daardoor wordt hij fanatiek bestreden door veel tuinierders. Jammer want de wortel verbetert de spijsvertering en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Hetzelfde stofje zit in de witlof!
Witlof, groenlof, roodlof en andijvie zijn familie van elkaar. Zij zijn door de Arabieren naar Europa gekomen. Van de witlof wordt ook gezegd dat een Belgische boer het ontdekte doordat hij wortelpennen van andijvie in zijn kelder vergeten was. Armoe maakt dat je al gauw iets probeert te eten. De witte uitlopers vond hij lekker en ik hoop maar dat hij daardoor rijk is geworden.
Alle sla soorten zijn ontstaan uit de kompassla (Lactuca serriola). Dat was een steppeplant uit het Middellandse zee gebied en Azië. Sla, zoals wij het nu eten is pas na de tweede wereldoorlog bij ons bekend geworden. En op de sla doen Hollanders graag een tomaatje. Tomaat is een zusje van de aardappel. Net als bij aardappels zijn alle delen van de plant giftig, behalve de vruchten. De oorsprong van de tomaat ligt in Zuid-Amerika. In het Andesgebergte komen nog steeds verschillende wilde varianten van de oertomaat voor. Ze zijn heel klein. Waarschijnlijk cultiveerden de Indianen de tomaat al duizenden jaren. Denk nooit dat iets natuurlijks minder heftig kan werken dan moderne geneeskunde, de heftigste vergiften komen nog steeds van planten!
Stok en Snijbonen zouden uit Zuid-Amerika komen en via blanke kolonisten werd de eetgewoonte van courgettes door de Indianen in de westerse wereld ingevoerd. De courgettes hielden we maar de Indianen werden over de kling gejaagd. Zij reinigde al rituele plekken met smeulende salie bladeren lang voordat wij iets deden met die kennis.