Dit is dus een Duitser. De Rotkäppchen trosroos om precies te zijn. Gemene dorens heeft ze zeker en dat heeft Frans Jan geweten die haar hier naar Deest heeft helpen verhuizen. De mooie venijnige vrouwe kraste hem terloops diep open en dat zal altijd een litteken blijven. Zijn mopperende doodswens ten spijt staat ze ook dit jaar weer prachtig te stralen!
Vroeger hadden wij thuis een Engelse dame genaamd Madam Isaac pereire, een prachtige propvolle geurende bourbonroos. Heerlijk om mijn neus in die bedwelmende knoppen te duwen. Wist je dat de standaard rozen uit de supermarkt meestal uit Afrika en andere verre landen komen? Zij hebben er dus al een vliegreisje opzitten als ze hier in Nederland aankomen.
In het begin van dit stukje vroeg ik me af of hutspot misschien uit Brazilië kwam. Hutspot is Spaans.
Stamppot, vaak ook hutspot, of hutsepot genoemd, is al honderden jaren een geliefd Hollands wintergerecht. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574, liet de Prins van Oranje de dijken van Holland doorsteken. De Geuzenvloot kon toen de Spaanse bezetters in het nauw drijven. De Spaanse troepen staakten daarop het beleg van de stad Leiden en verlieten halsoverkop hun kamp, waarbij ze hun zojuist klaargemaakte gerecht achterlieten: fijngestampte wortelen, uien en pastinaken. (Aardappels waren er toen nog niet.) De uitgehongerde Leidenaren wisten niet hoe snel ze het eten moesten opeten en gaven het gerecht de naam hutspot. Nog altijd vieren de bewoners van Leiden elk jaar op 3 oktober het Ontzet van Leiden en eten daarbij traditioneel hutspot.