Weet waar je roots liggen

Bloeiende Salvia officinalis Je bent wat je smeert! In een tijd waar iedereen op zoek is naar zijn wortels, is kennis naar kruiden onmisbaar! Kruiden zijn namelijk de basis van onze moderne geneeskunde die eigenlijk nog maar enkele honderden jaren in deze vorm bestaat. Vroeger ging je simpelweg dood als je niemand in je buurt had die kennis had van de kruiden. Dankzij de moerasspirea en de wilg kwamen we bijvoorbeeld aan onmisbare aspirine, tegenwoordig vaak vervangen door paracetamol.

P1020174  Men denkt vaak dat de kruiden helemaal uit het dagelijkse beeld zijn verdwenen maar dat vergist u zich! Wie kreeg niet kamille thee voor het slapen gaan, smeert nog steeds Calendulan op de wondjes en drinkt braaf tijmsiroop met honing bij een schrale keel? Veel mensen gebruiken ook nog steeds Echinacea producten ter ondersteuning van de weerstand. Kruidenproducenten doen nog steeds goede zaken!

Veel bestandedelen uit de kruiden worden tegenwoordig synthetisch gemaakt, zoals de meeste menthol in onze tandpasta. De kennis over het hele kruid is echter nog steeds nodig en waardevol doordat we nog steeds nieuwe inhoudsstoffen en hun werkingen ontdekken. Vaak is het ook zo dat een geïsoleerde stof uit de plant niet precies dezelfde werking heeft dan wanneer men de gehele plant zou gebruiken.  Vaak hebben de andere stoffen in het kruid een aanvullende of verzachtende werking op de hoofdwerking waardoor het nog beter zijn werk kan doen. Bijvoorbeeld bij eerder genoemde moerasspirea (Spirea ulmaria) zorgen de aanwezige looistoffen ervoor dat het pijnstillende salicylzuur niet te heftig is voor de maag. Prachtig toch hoe zo een plant dat zelf al heeft opgelost waardoor er bij gebruik van de hele plant minder kans is op vervelende bijwerkingen!

IMG_5666_(Small)  Al met al, kunnen kruiden en planten veel van de dagelijkse ongemakken verzachten. Kleine ongemakken kunnen worden opgelost, ook door het zelfhelende vermogen van het lichaam te ondersteunen. Gezond eten, genoeg beweging en slaap, niet teveel stress. Voor de grote problemen kijken we dan dankbaar naar de moderne geneeskunde. Wetende dat die er nooit zou zijn geweest zonder die eigenwijze kruidenvrouwen en mannen uit vroeger tijden…

 

 

2 gedachten over “Weet waar je roots liggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.