Rozenblaadjes, wat een rijkdom!

tuinieren 040_359x600De nieuwe rozen zoektocht laat mijn huis weer even heerlijk geuren! Na een uurtje heb ik het namelijk allemaal weer naar mijn droogruimte verplaatst om het snel te drogen in het donker in mijn rieten mandjes. Ik ga deze rozenblaadjes onder andere in een olie en thee mengsel verwerken!

Dit zijn de bloemen van de “wilde” rozenbottel van de rozen familie. Ze heeft veel donkerroze bloemen die zo heerlijk geuren als ze net open zijn, vol zoete belofte aan de insecten die om mij heen zoemden toen ik er met hun eten vandoor ging. Tot nu toe ben ik nog nooit geprikt maar ik doe het altijd rustig en met respect. Ik oogst ook maar een klein deel eens in de paar dagen. De struiken bloeien overvloedig maar vaak kort. De gemeente plant meestal het wat nettere zusje van deze struik, die heeft witte en licht roze bloemen. Zij ziet er meestal verzorgder uit maar geurt veel minder. Als klein meisje verzamelde ik al deze blaadjes om ze thuis in de gang in rieten mandjes te drogen.

De wilde donkerroze schone heeft langere grijparmen met stevige stekels en groeit enorm hard. Daarom ziet ze er meestal wat slordiger uit waardoor de gemeente helaas steeds vaker kiest voor de andere nette variëteit.  Ik weet nog wel een paar vergeten plekjes gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.