Heerlijke olie maken en rozemarijn verpoten

Foto0397malva13P1000132stjanjuli13

Wat een plens regen is er gevallen zeg, zondag. Gelukkig zat ik aan de goede kant van het raam naar verregende kipjes te kijken die dapper probeerden te scharrelen tussen de plensbuien door. Zaterdag was ik er gelukkig op tijd bij om lekker in de tuin aan de slag te gaan dus zondag heb ik besteed om mijn oogst verder te verwerken. Ik heb de salie en tijm weer kort gewiekt zodat ze niet verhouten, als een volleerd kapster heb ik ze een bobkapsel aangemeten, aan de zijkant wat korter dan bovenop. De laatste twee rozemarijnen zijn mee naar huis gegaan en staan in een pot te wachten om gepoot te worden naast hun zusters. Op dit moment staan de nieuwste oliën voor 2013 te pruttelen, Calendula, Malva sylvestris (=kaasjeskruid) om uit te proberen en hopelijk straks rode St. jan! Gisteren was manlief jarig dus het bezoek keek even vreemd op toen ze deze heks in haar ketel zagen roeren. Nou ja heks, mensen vinden het al snel eng als je met kruiden bezig bent… In dit geval valt het allemaal wel mee, of tegen, hoe je het maar bekijkt. Ik heb niet genoeg wratten en mis de kenmerkende punthoed. Zwarte kleding draag ik niet vaak en mijn ketel is een stevige grote oude soeppan. Wel zwart, moet ik toegeven… Regen zorgt ervoor dat de rozemarijnen nog even moeten wachten om gepoot te worden. Eerst een kop munt thee en me ontfermen over het laatste stukje taart wat over is van de verjaardag.

3 gedachten over “Heerlijke olie maken en rozemarijn verpoten

    • Hai Fleur,

      Groot kaasjeskruid, oftewel Malva sylvestris werd vroeger veel gebruikt maar is nu wat vergeten in de moderne kruidenboeken. Het kruid bevat veel slijmstoffen en wordt daarom in hoestdrank en thee voor de luchtwegen gebruikt. De bloemen worden ook wel voor decoratie aan theemengsels toegevoegd omdat ze zo mooi zijn en goed drinkbaar.

      Groetjes Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.