
Mulch kan van alles zijn. Afgemaaid gras, bladeren, blad van geoogste groenten en aardappelen, stro enzovoort. Je kan alle afval van de tuin gebruiken mits je het klein maakt. (maximaal handgroot, liever kleiner) Schoffel voor je mulcht de grond. Gooi het te gebruiken groen eerst op een hoopje en meng het door elkaar. Strooi het groen dan in een laagje van enkele centimeters als een groene deken tussen de groenten en kruiden. Langzaam verteert de mulchlaag. Ze moet dan ook wel af en toe worden aangevuld met vers materiaal.
Mulchen biedt dus veel voordelen. Maar er zijn ook nadelen. Een nadeel is dat je even moet wennen aan de wat “rommelige” aanblik. Je moet de mulch beslist af en toe aanvullen anders ontkiemt uiteindelijk de verteerde massa tussen je planten en dan komt er wel allerlei onkruid op. Maar je zal zien dat het heel goed werkt! Wil je dus meer oogst in minder schoffeltijd dan kan je het afgeknipte “afval” dus tussen de planten en kruiden laten liggen! Meer tijd om lekker met de kruidenoogst aan de slag te gaan en natuurlijke cosmetica te maken!