Nieuwe brouwsels en smeersels

P1030983

Gekke geuren komen plots uit de keuken. Uitroepen als: Ahhh, het bubbelt! Wat een gekke verhoudingen qua volume! Oftewel nieuwe recepten voor crème uitproberen. Bezig met poeders en roerend in mijn potjes ben ik net een chemicus. Manlief zit rustig achter de computer en krijgt af en toe een plotselinge veeg met een smeersel over zijn hand gesmeerd; Merk je die andere structuur liefje, vergeleken met die wat lobbige crème van daarnet? Terwijl hij antwoord ben ik alweer mompelend onderweg naar de keuken.

Ik vond het vanavond een goede gelegenheid om wat nieuwe recepten uit te proberen. Een andere emulgator geeft heel duidelijk een heel andere stevigheid en structuur aan de crème. Zo geeft bijenwas stevigheid en houdbaarheid maar is het bij kamertemperatuur niet vloeibaar waardoor het minder lekker uitsmeert, lastig bij gezichtscrème. Wolvet smeert lekker maar is zoals de naam al aangeeft nogal vet. Ik vind zelf lamecreme lekker werken doordat het goed smeert en kleur en geurloos is. Ik werk veel met kruiden en dat kan lame goed hebben qua zuurgraad. Tegomuls lijkt daarop qua chemische samenstelling maar het eindproduct is lobbiger, zwaarder. Leuk, zo een avondje brouwsels maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.