Biologisch tuinieren, biologisch-dynamisch… wat is het verschil?

DSC_1004[2]De geneeskrachtige kruiden zijn de basis voor mijn natuurlijke cosmetica. Voor mij voelt het fijn om biologisch te werken, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ik krijg wel eens de vraag wat dat verder betekent…

Biologische landbouw is een methode die voldoet aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren. In Nederland wordt ook het woord ecologisch gebruikt en de Engelse term is organic. Om ziekte en plagen te voorkomen kies je voor sterkere resistente rassen en gebruik je een vruchtwisseling van vier tot zeven jaar. De natuurlijke omgeving zorgt voor een scala aan insecten waardoor een probleem als luizen beperkt blijft. Is er dan toch een groot probleem oogst je vroeger of gebruik je een natuurlijk bestrijdingsmiddel. De ‘gewone’ landbouw erkent dat biologische landbouw een kraamkamer is van nieuwe en milieuvriendelijke productiemethoden. Zo is het gebruik van sluipwespen in kassen een algemene methode geworden. Volgens Wikipedia is de biologische landbouw de snelst groeiende sector in de voedingsmiddelenbranche.
Biologisch-dynamische landbouw gaat verder dan alleen biologisch. Op Wikipedia staat dat biologisch dynamisch tuinieren een antroposofische productiemethode is volgens de visie van Rudolf Steiner uit 1923. Bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuur staan centraal. De maan en de sterren hebben ook invloed op het groeiproces, zoals de maan ook invloed heeft op eb en vloed. Naast organische bemesting gebruikt de dynamisch werkende boer preparaten. Deze preparaten worden vooral gewonnen uit kruiden die het gewas versterken en tekorten aanvullen. Er is een zaaikalender die rekening houdt met de stand van de sterren en de vier elementen water, lucht, aarde en vuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.