Weerstand verbeteren betekent minder ziek

P1020956_800x600Rode zonnehoed, oftewel Echinacea purpurea. Goed kruid voor de weerstand maar helaas voor het plantje gebruik je de wortel voor de meeste geneeskrachtige stoffen dus gaat er dit jaar weer een struikje sneuvelen.

Leuk stukje van mijn moeder over ziekte van planten:

Net als mensen krijgt elke plant aanvallen te verduren van schadelijke insecten, schimmels, virussen en bacteriën. Planten die op een goede plek staan, in vruchtbare aarde, zijn meestal gezond genoeg om daar weerstand aan te bieden en een goede oogst geven. Maar als je het volgende jaar op dezelfde plek dezelfde planten zet, zal de oogst tegenvallen. Waarom?

Elke plant haalt de nodige voedingsstoffen uit de grond. Een volgens jaar zitten die bepaalde stoffen dus minder in de grond dan in een vers stuk. Mesten zal helpen maar vaak niet genoeg. Men noemt dat: bodemmoeheid. Daarbij hebben parasieten die graag op die speciale plant leven een heel jaar de kans gehad zich te ontwikkelen. Een volgend jaar beginnen ze zich dan met een grote groep te vermeerderen en dan krijgt de plant het extra moeilijk.

Vergelijk het met jezelf. Je bent lekker gezond en ontmoet een verkouden vriend. Hij proest en niest om je heen, maar je bent gezond genoeg om de bacterieën die je krijgt overhandigt te weerstaan. Je afweersysteem maakt wat overuren en je blijft gezond.

Maar ga je daarna op bezoek in een hoestende kindercrèche met kindertjes met pipse snoetjes en snottebelletjes … Dan komen er even teveel belagers bij je binnen en je afweersysteem kan het misschien niet aan…. Teveel werk in te korte tijd. Dan word je ziek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.